Hemoroidi – hemoroidni čvorići, šuljevi, zlatna žila;

HEMOROIDI – DEFINICIJA

Latinski: haemorrhoides, noduli haemorrhoidales

Engleski: hemorrhoids

Francuski: hemorroides

Italijanski: emorroidi

Nemački: hamorrhoiden, goldader.

Hemoroidi su proširene vene i arterije koje su smeštene ispod sluzokože krajnjeg dela debelog creva.

Najčešće se ne ispoljavaju nikakvim simptomima i nisu bolni.

Svaki simptom (bol, krvarenje, vlaženje, ispadanje, slivanje sluzi, sekundarna anemija) upućuje na to da je došlo do poremećaja, na primer, tromboze ili upale.

Ponavljanje tegoba se naziva hemeroidnom bolešću čiji je najčešći simptom krvarenje.

Treba razjasniti da nekada i postojanje veoma velikih hemoroidalnih čvorića ne znači i obavezno prisustvo tegoba. Radi se, o venama koje odnose krv iz analne regije.
Postoje takozvani spoljašnji hemoroidalni pleksus i unutrašnji hemoroidalni pleksus.

Spoljašnji pleksus je više na površini, a smetnje drenaže u sistemu donje šuplje vene mogu izazvati bolest spoljašnjih hemoroida.
Najčešće oboljevaju trudnice, zbog pritiska uvećane materice na donju šuplju venu.

Veliki, nabrekli modri nabori obično se povlače nakon porođaja, ali na njihovom mestu zaostaju takozvane analne plitke, u obliku većih kožnih nabora.

Njima se često pridružuju analna fisura i povećana analna papila. Najmanje jedna od tih promena ostaje ženi posle porođaja.

Dalji razlozi spoljašnjih hemoroida mogu biti: dugotrajno sedenje, hronična opstipacija, neprimerena ishrana, jak fizički napor i dr. Međutim, ni muškarci nisu pošteđeni od spoljašnjih hemoroida.

Postoje zatim: Simptomatski hemoroidi i esencijalni hemoroidi.

Simptomatski hemoroidi – Simptomatski hemoroidi se stvaraju kada postoji prepreka krvnom protoku kroz venu porte (kao u cirozi jetre): u tom smislu simptomatski ili sekundarni hemoroidi poprimaju značenje kompenzacije, omogućavajući portalnoj krvi prolazak u donju šuplju venu.

Esencijalni hemoroidi – Esencijalni ili primarni hemoroidi, koji su najčešći, predstavljaju, opet, pravu bolest vena područja analnog pleksusa (čmarnog spleta).

Pogađaju najčešće osobe u uzrastu između 25 i 50 godina, ali i deca mogu imati problema sa hemoroidima.

Dakle hemoroidi su veći ili manji čvorići proširenih vena koje na granici kože i sluzokože pri analnom otvoru stvaraju krvne sudove pripadnice dveju bezlisnih venskih spletova u tom području.

Ti spletovi krvnih sudova (plexus haemorrhoidalis internus submucosus i externus subcutaneus) stoje međusobno u ravnopravnoj vezi.

Proširenja na pojedinim mestima u tim spletovima, vidljiva su iznad okoline i stvaraju spomenute čvoriće i čvorove različitih veličina.

Čvorovi koji pripadaju submukoznom spletu zovu se unutrašnji hemeroidi ili podsluzni (oni koji se ne vide), za razliku od spoljašnjih, potkožnih, koji su vidljivi kao usamljene, češće višebojne tvorevine plavkasto crvene boje, poređane poput venca u krugu oko analnog otvora .

Zbog straha od daljeg mogućeg ishoda hemoroidalne bolesti česta je pojava opšte anksioznosti i straha od lekara…

Prisutna anksioznost zbog neprijatnog osećaja izazvanih hemoroidima još više odlaže prvo javljanje lekaru.

Hemoroide imamo skoro svi. Najčešće se ne ogledaju nikakvim simptomima i nisu bolni.

2 thoughts on “Hemoroidi se moraju lečiti!”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *